Mokraćne tegobe i bolesti - simptomi i moguća dijagnoza


Simptomi Moguća dijagnoza
Ružičasta ili crvena (krvava) mokraća Neka od brojnih bolesti, uključujući tegobe s prostatom, bubrežni kamen, rak bubrega ili bubrežnu bolest, reakcija na lek ili hranu. Odmah idite lekaru pregled, iako krv u mokraći nije uvek razlog za zabrinutost, može da ukazuje na teže osnovno oboljenje. Mokraća koja dobije ružičastu ili crvenu boju neposredno posle bola u grlu ili infekcije gornjeg dela disajnog sistema može da bude znak ozbiljne bubrežne tegobe.
Bolno mokrenje Neka od brojnih bolesti, uključujući infekciju bešike, bubrežni kamen, prepreke u mokraćnim putevima, rak bešike ili rak prostate. Obratite se lekaru. Bol bez peckanja tokom mokrenja ukazuje na neprirodnu prepreku u bešici ili uretri, dok bol s peckanjem uglavnom ukazuje na infekciju mokraćnog sistema.
Nagon na češće mokrenje ili s većom neodložnošću nego što je uobičajeno Moguća gonoreja, uretritis, cistitis, prostatitis, bubrežni kamen ili rak bešike.
Zanemarljive količine mokraće ili potpuni izostanak Dehidracija; bubrežna bolest. Pijte tečnost da se nadoknadi njen nedostatak u organizmu ali izbegavajte unos pića koja sadrže alkohol ili kofein. Ako niste dehidrirani, ali vam se kolicina mokrace cini nedovoljnom, moguć je da otkazuju bubrezi. Može se raditi o hitnom stanju, odmah se javite lekaru.
Preterana žeđ i prekomerno mokrenje (više od 3 litre na dan) Neka od brojnih bolesti, uključujući hemijsku neravnotežu, dijabetes ili psihološke tegobe; neželjeno dejstvo dugotrajnog lečenja manične depresije litijumom. Zavisno od uzroka, tegoba može da prođe sama od sebe ili može da bude potrebno lečenje lekovima.
Mutna (gnojna ) mokraca, moguc neugodan miris Infekcija bešike (cistitis) koji se obično leči antibioticima.
Curenje mokraće, kapanje ili nekontrolisana potreba za mokrenjem Obratite se lekaru koji će preporučiti lek. Inkontinencija nije ni prirodan ni neizbežan pratilac starenja i često može uspešno da se leči.
Nemogućnost ili delimična sposobnost pražnjenja bešike Neke od brojnih bolesti, uključujući uzan mokraćni kanal, povećanu prostatu, kamen u bešici ili mok. kanalu, psihološke tegobe. Odmah se obratite lekaru.