EFEDRA


ephedra sinicaEfedra, biljka spojenih lisnatih grančica bez kore je u kineskoj medicini upotrebljavana vekovima. Zapadni travari su preuzeli korenje i nadzemne delove biljke kao bronhijalne dekongestive i lek protiv astme, polenske groznice i prehlade.

Danas postoje protivrečna mišljenja o tome da li je korenje jednako efikasno kao ostali delovi biljke. Njeni aktivni sastojci  su efedrin, pseudoefedrin i norpseudoefedrin, stimulatori centralnog nervnog sistema. Efedrin širi bronhijalne puteve, a to stimuliše srce, povišava krvni pritisak i ubrzava metabolizam. Zbog ovih svojstava travari upozoravaju da prekomerno korišćenje efedre može da izazove nervozu, nesanicu i porast krvnog pritiska.
Neke zemlje su ograničile njenu koncentraciju u preparatima koji se nalaze u slobodnoj prodaji.
Kineska tradicionalna medicina ovu biljku svrstava kao oštru, gorku i toplu.

Bolesti

Uzimati oralno kod temperature i groznice, polenske groznice, astme, kašlja, hripanja, nazalne kongestije i kongestije grudnog koša, tegoba sa varenjem, bolova u trbuhu, gripa, gojaznosti.

Preparati bez recepta

- Efedra je dostupna  kao sušena biljka i u obliku tečnog ekstrakta i tableta.

Kineski recept 

- Pripremiti mešanjem 1 dela meda, 4 dela sušene biljke i male količine vode u šolji. Smesa neka ključa na tihoj vatri dok voda ne ispari i smesa postane smeđa.

Čaj se sprema kuvanjem jedne kašičice efedre u 1 šolji  vode 15-20 minuta. Piti dve šolje dnevno.

UPOZORENJE : Efedru ne smete koristiti tokom trudnoće, kod srčanih bolesti, dijabetesa, glaukoma ili prevelike aktivnosti štitne žlezde. U slučaju uzimanja nekog drugog leka posavetovati se sa lekarom pre korišćenja ove biljke.