AGASTAHE


Agastache rugosa

Listovi,stabljike i cvetovi ove biljke najcesce se koriste za poremecaja organa za varenje.Biljka je poznata i kao pačuli ili pogostemon.Agastahe,aromaticna biljka koja raste u Kini,svrstava se u kineskoj medicini kao gorka i umereno topla.berba u junu i julu daje najkvalitetniji agastahe sa brojnim mekim,debelim i mirisnim cvetovima.

agastaheBolesti:
    lek zimati oralno kod:
  •    mucnine i povracanja,proliva i
       dizenterije,jutarnje mucnine
  •    oticanja trbuha
  •    smanjenja apetita
  •    prehlade bez temperature
Priprema leka:
Agastahe se kupuje u kineskim specijalizovanim apotekama,azijskim prodavnicama i prodavnicama zdrave hrane,u obliku susenih listova ili praška.
Kombinacije lekova:  biljka,koja se pojavljuje u nekoliko preparata zajedno sa drugim kineskim lekovitim   biljem ,ne sme da se kuva više od 15 minuta,da ne izgubi mirisno svojstvo.U kombinaciji sa pinelijom i atraktiloidesom može se propisati protiv mucnine i povraćanja,nadimanja grudnog koša ili trbuha,smanjenog apetita i proliva.
Mešavina agastahea koptisom i bambusovim strugotinama kineski travari primenjuju kod određenih vrsta povraćanja.Stručnjaci za kinesku medicinu takođe preporučuju kombinaciju agastahea sa plodovima rajskog zrna (Amomum vilosum) za suzbijanje jutarnje mučnine.Za informacije o dozama i drugim biljnim kombinacijama obratite se stručnjaku za kinesku medicinu.

Neželjena dejstva se ne ocekuju.

Ne uzimajte agastahe kad postoje,prema kineskoj medicini,znaci vrućine.Tu spadaju simptomi temperature,žeđi i znojenja.