UVA - Medveđe grožđe MEDVEDKA



Lišće uve se koristi najmanje hiljadu godina širom sveta za lečenje uroloških tegoba. Ono sadrži arbutin koji se u mokraćnom traktu pretvara u hidrokvinon, široko premenjivani antiseptik. Takođe sadrži i tanin, adstringentno sredstvo korisno u lečenju rana, i alantoin koji smiruje tkiva i ubrzava zarastanje.
uva medvetka
Uva - Medveđe grožđe
Uva je sastojak većine čajeva za lečenje tegoba mokraćnog sistema. Ovaj drvenasti, zimzeleni grm stvara rogozinu, retko naraste više od nekoliko desetina centimetara, a raste širom severne hemisfere i voli siromašno, kamenito tlo.
Preparati bez recepta se mogu nabaviti kao suvo lišće, tinktura i čaj, sama ili u kombinaciji sa drugim sastojcima.
Čaj  
Uva treba tiho da vri 5 -10 u vodi, a zatim da odstoji 12 - 14 sati. Da bi se sprečilo delovanje tanina, dodajte nanu ili kamilicu. Pijte tri šolje dnevno.
Oblog - Napravite čaj, procedite ga i bacite biljku. Komad tkanine potopite u čaj i položite na bolno mesto.

Bolesti
Uzimati oralno kod blagih infekcija mokraćnih kanala i bešike, visokog krvnog pritiska i menstrualnog nadimanja.
Primeniti spolja kod manjih povreda kože, posekotina i oderotina.

Uzimanje uve može izazvati bezopasnu promenu boje mokraće u tamnozelenu. Visok sadržaj tanina može izazvati mučninu. U istraživanju iz 1949. godine koje je uključilo vrlo visoke doze izolovanog hidrokvinona, primećeni su zvonjava u ušima, mučnina i konvulzije. Propisane doze cele biljke smatraju se neškodljivivm, ali u slučaju ovakvih neželjenih dejstava prekinite primenu dok se ne posavetujete sa lekarom.


Posebne informacije
  • Ova biljka ima dezinfekciona svojstva samo u baznoj sredini. U toku primene treba izbegavati kiselu hranu i pića kao što su većina voćnih sokova, kiselo zelje i vitamin c.
  • Pošto je hidrokvinon u velikim dozama otrovan, treba je upotrebljavati samo u propisanim dozama.
  • Trudnice ne smeju da koriste čaj od ove biljke jer može podstaći kontrakcije materice.