Borovnica


borovnica
Borovnica
Travari već dugo cene bobice i listove borovnice, divljeg grma koji raste u Evropi i Severnoj Americi. Latinski naziv za borovnicu je Vaccinium myrtillus. Mala laboratorijska istraživanja su pokazala da bobice pomažu kod očnih problema, glaukoma, katarakte i makularne degeneracije (čest uzrok slepila kod odraslih osoba).


Lekovita dejstva borovnice verovatno proizilaze iz hemijskih materija prisutnih u bobicama, nazvanih antocijanozidi. Neki evropski travari tvrde da antocijanozidi iz borovnice mogu da štite arterije smanjivanjem taloga koji dovodi do srčanog udara, moždanog udara i visokog krvnog pritiska.

Sušene bobice deluju direktno na tanko crevo i primenjuju se za lečenje proliva. Travari takođe propisuju listove borovnice za asnižavanje šećera u krvi kod dijabetičara..

Borovnica se uzima kod :
  • naprezanja očiju, katarakte, glaukoma, makularne degeneracije, kratkovidosti, noćnog slepila
  • zatvora, povraćanja, proliva, dizenterije, trbušnih grčeva
  • paukolikih vena, proširenih vena, šuljeva, opekotina, kožnih problema
Preparato borovnice su u obliku tinkture, tečnog ekstrakta, sušenih listova i bobica. Jesti sveže ili sušene bobice.

Čaj od borovnice:
Stavite dve do tri kašičice listova da vriju u jednoj šolji vode. Pije se jedna šolja dnevno kod povraćanja igrčeva u želucu.

Jedna šolja vode sa jednom kašičicom sušenih bobica da vri na tihoj vatri 10-15 minuta. Popiti jednu do dvije šolje dnevno.

Kod dugotrajnog uzimanja listova može doći do trovanja. Ne prekoračivati propisanu dozu.