OSTEOPOROZA - Simptomi, Lečenje osteoporoze lekovitim biljem, ishranom


Osteoporoza, što znači "šupljikave kosti", bolest je koja prouzrokuje postepeno stanjivanje i slabljenje nekad snažnih kostiju, pa one na taj način postaju osetljive na prelome.
Osteoporoza je relativno retka bolest među mladim ljudima.
Mnogo je češća među starijima. Iako bolest zahvata sve kosti, najčešće dolazi do preloma kičme, ručnog zgloba i kuka. Kod starijih osoba prelomi kuka mogu da budu naročito opasni, jer duga nepokretnost tokom lečenja često dovodi do nastanka krvnih ugrušaka ili zapaljenja pluća.

Osamdeset posto obolelih su žene. Stručnjaci veruju da su žene podložnije osteoporozi zato što sunjihove kosti obično lakše i tanje. Osim toga, ženski organizam posle menopauze doživljava hormonske promene koje, čini se, ubrzavaju gubitak koštane mase. Kod muškaraca je osteoporoza neuobičajena sve do sedamdesetih godina.
Mršave žene s malim kostima i svetlom kosom izložene su većoj opasnosti od ove bolesti, kao i one koje puše, piju neumerene količine alkohola ili se nedovoljno kreću. Žene kojima su odtranjeni jajnici, posebno pre četrdesete godine, takođe su sklonije obolevanju.

Određene bolesti koje umanjuju sposobnost apsorpcije kalcijuma, kao što su bubrežna oboljenja, Kušingov sindrom, hipertireoza , mogu da dovedu do osteoporoze, kao i hirurško odstranjivanje dela želuca ili creva i preterana upotreba glukokortikoida, drzgih steroida ili antikonvulzivnih lekova.

Simptomi
Osteoporoza obično ne pokazuje nikakve simptome dok ne dođe do preloma.
  • bol u leđima
  • postepeni gubitak visine praćen pognutim držanjem
  • prelomi kičme, ručnih zglobova ili kukova
  • gubitak koštanog tkiva u vilici
Uzroci
Iako tačan uzrok nije poznat, dobro je poznat proces kojim kosti postaju šupljikave. Obično se 6 do 12 posto kostura odrasle osobe svake godine zameni procesom pregradnje kostiju. Posle vrhunca koštane mase, obično u trideset petoj godini, kosti počinju da gube kalcijum, mineral koji ih čini čvrstim, brže nego što ga mogu nadoknaditi. Pregradnja se odvija u manjoj meri i kosti se počinju stanjivati. Kod žena smanjenje gustine kostiju ubrzava se zokom prvih tri do sedam godina posle menopauze a potom ponovo usporava.

Lečenje
Budući da je osteoporozu teško izlečiti, odnosno teško je kosti učiniti ponovo zdravim, prevencija je od presudne važnosti. Konvencionalna i alternativna medicina nude delotvorne preventivne mere za ovu bolest.

Mnogi lekari za sprečavanje ili usporavanje obolevanja ženama u menopauzi preporučuju hormonsko veštačko lečenje (HNL), i to samo estrogen ili kombinaciju estrogena i progesterona.
Katkad se propisuje Kalcitonin, hormon koji zaustavlja gubitak koštane mase u organizmu, ali on je vrlo skup i mora se davati injekcijom. U nekim zemljama je dostupan kao sprej za nos ali budući da primena nije jednostavna i da može da izazove neželjena dejstva kao što su mučnina i kožni osip, kalcitonin se ne propisuje često.

Lekar može kao preventivnu meru da preporuči povećanje količine kalcijuma u ishrani ili uzimanje dodatnih količina kalcijuma u tabletama. Može da se preporuči i dodatna količina vitamina D, osim ako živite u sunčanim krajevima.

Lekovito bilje
Kineski travari preporučuju nekoliko biljaka za prevenciju, najčešće kinesku angeliku i azijski ženšen, koji u organizmu imaju dejstvo slično estrogenu.
Travari veruju da primena nekih biljaka može da uspori napredovanje ove bolesti. Biljke koje se tradicionalno koriste za prevenciju su rastavić (Equisetum arvense), lucerka (Medicago sativa), glatki sladić (Glycyrrhiza glabra), beli slez (Althaea officinalis) i konjsko zelje (Rumex crispus).
Uzimajte ih svakodnevno u obliku čaja ili tinkture.

Ishrana
Jedite hranu bogatu kalcijumom, kao što je nemasno mleko, nemasni jogurt, brokole, karfiol, losos, tofu, susamove semenke, badem i lisnato zeleno povrće. Menojte pušiti. Neka istraživanja pokazala su da žene koje puše povećavaju opasnost od obolevanja za 50 %.