VITAMIN D - HOLEKALCIFEROL, ERGOKALCIFEROL



Vitamin D ne samo da je odgovoran za zdrave kosti i zube, jer upravlja resorpcijom i održavanjem ravnoteze kalcijuma i fosfora, nego pomaže i kontrakciju mišića i rad nerava. Vitamin D
sprečava rahitis, bolest kostiju koja nastaje usled nedostatka kalcijuma i izaziva X i O noge, kao i druge deformacije kostiju. Dodaci vitamina D mogu pomoći u lečenju psorijaze, usporavaju ili čak zaustavljaju napredovanje nekih vrsta raka kao što je mijeloidna leukemija.

Mlečni proizvodi i masna riba, kao što su sleđ, losos i tuna, predstavljaju najbogatije prirodne izvore ovog vitamina. Ostale namirnice ga retko sadrže, ali desetak minuta sunčanja omogućava ljudskom organizmu proizvodnju oko 200 IJ ovog vitamina. Mleko, gotovi obroci od žitarica i industrijski mlečni preparati za odojčad obogaćeni su  vitaminom D.

Kod odraslih osoba njegov nedostatak može izazvati nervozu, proliv, nesanicu, grčenje mišića, slabljenje kostiju i eventualno pogoršanje osteoporoze. Prevelike količine podižu nivo kalcijuma u krvi, što može imati za posledicu glavobolje, mučnine, gubitak apetita, neutoljivu žeđ, slabost mišića i čak oštećenje srca, jetre ili bubrega pošto se kalcijum taloži u mekim tkivima. Vitamin D je rastvorljiv u mastima i višak se taloži u organizmu. Zbog moguće toksičnosti ne uzimati dodatne količine koje sadrže više od 400 IJ dnevno, osim po preporuci lekara.