Hajdučka trava, Stolisnik


hajducka trava
 Hajdučka trava - Stolisnik
Achillea millefolium
Hajdučka trava se od davnina koristi za zarastanje rana. Legenda kaže da je grčki junak iz Trojanskog rata, Ahil, zaustavio krvarenje iz rana dobijenih u borbi pomoću zgnječenog lišća hajdučke trave. Novija istraživanja su otkrila da  lišće, stabljike i cvetovi sadrže preko deset aktivnih sastojaka, uključujući salicilnu
kiselinu, mentol i kamfor. Smatra se da dva glavna sastojka, ahilein i ahiletin, pomažu zgrušavanje krvi, dok tujon koji se nalazi i u kamilici ima blago sedativno dejstvo.
Pošto hajdučka trava može delovati kao diuretik, ponekad se koristi za lečenje menstrualnog nadimanja i visokog krvnog pritiska. Pomalo gorak
ukus čaja od hajdučke trave može se ublažiti dodavanjem zaslađivača i drugih biljaka. Metar visoka evroazijska biljka odomaćila se u baštama širom sveta, a raste i kao divlja u skoro svim našim krajevima.


Čaj od hajdučke trave

Priprema : ostaviti 1 do 2 kašičice sušene biljke 10 do 15 minuta u šolji vrele vode. Pije se do tri šolje dnevno.
Čaj od hajdučke trave se uzima kod temperature, poremećaja varenja, menstrualnih grčeva, anksioznosti, nesanice, visokog krvnog pritiska. Može se nabaviti bez recepta kao suva biljka i čaj.

Primenjuje se i spolja kod manjih rana i krvarenja, i kod nadraženosti vagine za ispiranje.

Uzimanje hajdučke trave može izazvati blaga neželjena dejstva u vidu osipa ili proliva. Ako ste alergični na ambroziju možete dobiti osip. Ukoliko se to desi prekinuti uzimanje i posavetovati se sa lekarom.