Impetigo


Impetigo je vrlo zarazna bakterijska infekcija kože. Može da se pojavi na bilo kom delu tela, iako najčešće nastaje na izloženim delovima kože. Kod dece se najčešće pojavljuje na licu, posebno oko nosa i usana, a ponekad i na nogama i rukama. Inficirana područja su različite veličine, a u početku su pokrivena sitnim mehurićima koji pucaju i otkrivaju vlažnu, crvenu kožu.
Posle nekoliko dana inficirano područje prekriva se zrnastim, zlatnožutim krasticama koje se od ivica postepeno šire dalje.

U težim slučajevima, infekcija zahvata unutrašnje slojeve kože i nastaje ektima, ulcerozni oblik impetiga. Reč je o malim, gnojnim čirevima s krastom koja je mnogo tamnija i deblja nego kod običnog impetiga. Ektima može da bude praćena izuzetno jakim svrabom, a češanje nadraženog područja najbrži je način širenja. Ako se ne leče, čirevi mogu da prouzrokuju trajna oštećenja i promene pigmentacije kože.

Najteža moguća komplikacija impetiga je glomerulonefritis, vrlo ozbiljna bubrežna bolest koja se javlja u otprilike jedan posto slučajeva, a najčešće kod dece. Uz pomoć terapije antibioticima i odgovarajućeg načine ishrane, većina obolelih oporavlja se bez trajnih posledica.

Lečenje

Kad jedan član porodice oboli od impetiga, ostatak porodice morao bi da se pridržava istog sanitarnog režima. Redovno pranje vodom i sapunom. Ako se ranice ne očiste u roku od 48 sati ili ako je reč o malom detetu, obratite se lekaru.

Mast mupirocin,koju možete da nabavite isključivo na lekarski recept, vrlo de delotvorna u lečenju klasičnih slučajeva. Nemojte upotrebljavati masti koje se nabavljaju bez recepta jer one nisu dovoljno jake za suzbijanje streptokoknih i stafilokoknih infekcija, a njihovom nepravilnom primenom infekcija može da se proširi i na druge delove tela. Ako mupirocin ne postigne željeno dejstvo u roku od 48 sati, zamolite lekara da vam propiše oralni antibiotik kao što je penicilin ili eritromicin. Injekcije penicilina sprečiće razvoj teže infekcije, skratiti vreme lečenja i smanjiti mogućnost ponovne pojave bolesti.

Ishrana Budući da je vitamin A od presudne važnosti za rast i održavanje zdravlja kože, oboleli od ove bolesti bi trebalo da jedu veće količine žutog i lisnatog povrća ili da uzimaju svakodnevno dodatnih 50 000 MJ beta karotena (vitamin A). Veruje se da cink jača imunološki sistem organizma, pa se preporučuje uzimanje 45 mg cinka na dan. Ne uzimajte izrazito velike dodatne količine ovih materija duže od nekoliko nedelja bez lekarskog nadzora. ovo upozorenje posebno važi za decu.