Blaženi čkalj


blazeni ckalj
Blaženi čkalj
Blaženi čkalj se u srednjem veku koristio za lečenje bubonske kuge. Latinsko ime mu je Cnicus benedictus. Savremeni travari smatraju da nadzemni delovi ove višegodišnje biljke imaju lekovito dejstvo kod niza poremećaja. Sastojak blaženog čkalja, hemijsko jedinjenje knicin, predstavlja aktivnu materiju koja deluje protiv‚zapaljenja i zaustavlja krvarenje. Biljni ekstrakti sadrže prekio deset antibakterijskih sastojaka. Blaženi čkalj se primenjuje i za izazivanje povraćanje kod osoba koje su otrov i za regulaciju menstrualnog ciklusa. Ova gorka biljka, poznata i kao babino zelje, primenjuje se u likeru benediktincu.


Bolesti kod kojih se uzima su poremećaj varenja, povišena temperatura, glavobolja, artritis, menstrualni grčevi, slaba cirkulacija. Za spoljnju upotrebu se koristi  kod posekotina i rana, temperature, pojasnog herpesa.

Blaženi čkalj se kupuje kao tinktura, ekstrakt i sušena biljka.
Čaj od Blaženog čkalja - Jednu kašičicu sušene biljke potopiti u pola šolje ključale vode. Pije se jednu do jednu i po šolju nezaslađenog čaja dnevno, kod problema sa varenjem.

Kao topli oblog se koristi kao kaša od listova i drugih delova biljke naneti na promrzline, povrede i rane.

Prekoračenje doze može izazvati povraćanje. Uzimati preporučene dnevne količine i to jedino pod lekarskom kontrolom. Blaženi čkalj je snažan emetik i vrlo efikasno izaziva povraćanje. Tokom trudnoće treba izbegavati ovu biljku kao i kod problema sa želudačnim čirom.