HIPERTENZIJA - Visok krvni pritisak



Hipertenzija najčešća je kardiovaskularna tegoba industrijalizovanog sveta. Ona je najčešći uzrok moždanog udara i jedan od najčešćih uzroka srčanog udara. Merenjem dobijaju se dve vrednosti. Prva je viša, a zove se sistolni. Reč je o vrhuncu pritiska koji krv stvara prilikom stezanja srca.
Druga vrednost odnosi se na dijastolni, pritisak krvi na zidove arterija kad se srce priprema za novi otkucaj. Normalan krvni pritisak je 120/80 kod zdravog odraslog čoveka. Ljudi kojima je najmanje dva puta izmerena vrednost 140/90 imaju visok krvni pritisak koji je potrebno lečiti ako se zadrži u tom nivou. Oni sa izuzetno visokom hipertenzijom, na primer 200/120 moraju se odmah podvrgnuti lečenju. Stalna hipertenzija tera srce na rad daleko iznad njegovih mogućnosti. Osim što oštećuje krvne sudove, takođe može da ošteti mozak, oči ili bubrege.

Uzroci

U više od 95 % zabeleženih slučajeva uzrok nije poznat i ovaj oblik nazivamo esencijalom ili primarnom hipertenzijom. Iako mnogo toga za sada ostaje nepoznato,
utvrđeni su određeni faktori rizika : nasledni faktor, način ishrane i životnih navika, unos velike količine soli, gojaznost, dijabetes, stres, nedostatak kalijuma, kalcijuma ili magnezijuma, nedovoljna telesna aktivnost i hronično korišćenje alkohola.

Lečenje

Iako primarna hipertenzija ne može trajno da se izleči, može vrlo delotvorno da se kontroliše, dok nasuprot tome sekundarna često može potpuno da se izleči uklanjanjem uzroka koji su doveli do njene pojave.
Sveobuhvatni program lečenja uključiće promene u načinu ishrane kako  biste pospešili unos hranjivih materiaj, a smanjili unos soli u organizam, zatim redovne aerobne vežbe, smanjenje telesne težine i prestanak pušenja. Danas mnogi lekari preporučuju jogu, meditaciju i druge vežbe opuštanja koje smanjuju nivo stresa kojem ste izloženi. Savladajte stres i prevaziđite strah od ove bolesti jer to ima veliki značaj u njenom lečenju.
Neki slučajevi visokog krvnog pritiska zahtevaju terapiju lekovima zbog težine poremećaja ili zato što se mere samopomoći nisu pokazale delotvornim. Mnogi lekovi su se pokazali vrlo uspešnim, na primer sredstva za podsticanje mokrenja(diuretici), koja oslobađaju organizam od viška tečnosti i soli, zatim beta blokatori koji usporavaju i ublažavaju rad srca. Ostali lekovi, uključujući blokatore kalcijumovih kanala, inhibitore enzima pretvaranja angiotenzina, alfa-1 adrenergičke blokatore i lekove centralnog delovanja, snižavaju krvni pritisak opuštanjem i širenjem arterija. Nagli prekid terapije ovim lekovima može biti štetan.


Prirodni lekovi za sniženje krvnog pritiska

Čaj od crvenog gloga (Crataegus vulgaris), koji se koristi u lečenju različitih tegoba s krvotokom, može da  snizi pritisak. S vremenom glog može takođe da poboljša širenje krvnih sudova i istovremeno reguliše ritam rada srca. Vidi glog.
Beli luk je veoma dobar za lečenje hipertenzije. Jedite ga u sirovom obliku ili pijte sok od istucanog belog luka. Oguliti česna luka iseći na komadiće i tući tučkom u posudi, pa dodati kafenu kašičicu maslinovog ulja, može i obično i opet tući dok se ne stvori kremasta masa. Dodati vode i piti dva, tri puta dnevno po gutljaj. Ne preterujte jer može doći do naglog prevelikog obaranja krvnog pritiska i nesvestice.

Ishrana ima veliki značaj u lečenju ove bolesti. Jesti hranu bogatu vlaknima, a siromašnu masnoćam i soli. Povećati količinu voća, povrća, integralnih žitarica. Jesti voće bogato kalijumom, koji na hipertenziju ima najbolje dejstvo. Jedite banane (2 do 3 dnevno, ne više jer njihova velika količina može uticati na povećanje telesne težine), kivi ima dosta kalijuma, jako je dobar i pun je vitamina.