VITAMIN E



Vitamin E obuhvata grupu jedinjenja koja se nazivaju tokoferoli, a najpoznatiji oblik je alfa-tokoferol. Neophodan je za normalan rad imunog sistema, endokrinog sistema i polnih žlezda. Pošto predstavlja snažan oksidans, sprečava nestabilne molekule, tzv. slobodne radikale, da oštećuju ćelije i tkiva. Stoga vitamin E štiti od arteroskleroze, ubrzava zarastanje rana, štiti plućno tkivo od zagađivaća iz vazduha, može da smanji opasnost od srčanih bolesti i sprečava prerano starenje kože.
Istraživanja su pokazala da vitamin E ima i niz drugih pozitivnih dejstava, od sprečavanja raka i katarakte do ublažavanja reumatskog artritisa i bolesti kože povezanih sa lupusom.Većina ljudi dobija dovoljnu količinu vitamina E u ishrani i nisu potrebne dodatne količine. Biljna ulja, orasi, tamnozeleno lisnato povrće, iznutrice, plodovi mora i avokado su bogati vitaminom E. Simptomi nedostatka vitamina E, kao zadržavanje tečnosti i hemolitička anemija, retko se javljaju kod odraslih osoba, ali se ponekad pojavljuju kod nedonoščadi.
Zbog svojih mnogobrojnih terapijskih efekata, vitamin E se često koristi kao dodatak za oralno uzimanje i sastojak je brojnih proizvoda za negu kože. iako je rastvorljiv u mastima smatra se netoksičnim jer nema štetno delovanje, osim u izuzetno velikim dozama.

Preporučena dnevna doza za žene je 12 MJ (8mg), muškarci i trudnice ili dojilje 15 (10mg).