ZOLPIDEM - STILNOX, LEKOVI PROTIV NESANICE


Zolpidem se primenjuje od 1993. godine i predstavlja nejčešće propisivani lek za kratkoročno (7 do 10 dana) rešavanje problema nesanice (insomnia) kod odraslih. Njegove glavne prednosti su mala incidencija neželjenih dejstava, brza resorpcija i odstranjivanje iz organizma i najmanji mogući uticaj na prirodne ritmove spavanja, što uključuje i fazu brzih pokreta očiju (REM faza). Delovanje ovog nebenzodiazepina sastoji se u
vezivanju za specifičan receptor u mozgu kako bi se podstakao prirodan proces spavanja. Većina bolesnika
koji su ga koristili, izveštava da su neželjena dejstva malobrojna, a da su ošamućenost ujutro posle uzimanja, gubitak pamćenja ili pojačana nesanica kad se lek ne koristi slabi ili nikakvi.
Detaljnije informacije vidi pod Lekovi protiv nesanice.

Neželjena dejstva
Blaga :
Ošamućenost tokom dana, vrtoglavica, zamagljen vid , suva usta, problemi sa pamćenjem bolovi u želucu, mučnina, glavobolja, neobični snovi, slabost.
Teška :
Nespretnost, smetenost, nestabilnost i padanje, umna depresija, kožni osip, uzbuđenje, razdražljivost, hripavo ili otežano disanje, priviđenja, pojačana nesanica.

Posebne informacije
  • Pre primene zolpidema morate obavestiti lekara ako ste trudni, planirate trudnoću ili dojite, bolujete od bolesti jetre ili bubrega, ostajete bez vazduha u snu, bolujete od astme, bronhitisa, emfizema ili druge hronične plućne bolesti, da ste bolovali od depresije ili nekog psihičkog poremećaja ili ste bili zavisni od droge ili alkohola.
  • Zolpidem se najbrže resorbuje kad se uzima na prazan želudac.
  • Pošto brzo deluje treba ga uzeti neposredno pre odlaska na spavanje.
  • Koristite ga samo ako za spavanje imate na raspolaganju celu noć, u suprotnom neće se potrošiti pa ćete osetiti efekte uzimanja i sledećeg jutra, uključujući ošamućenost i probleme sa pamćenjem.
  • Starije osobe mogu biti osetljivije na efekte i neželjena dejstva pa će im možda biti potrebne manje doze.
  • Dugotrajna upotreba može izazvati zavisnost. Posle prekida uzimanja mogu se pojaviti simptomi apstinencije.
  • Sve dok ne znate kako reagujete na ovaj lek, nemojte upravljati vozilom, raditi sa mašinama ili vršiti poslove za koje su potrebni dobra koordinacija i oštro oko.
Moguća međudejstva
  • Alkohol i drugi depresivi centralnog nervnog sistema (anestetici, antidepresivi, antihistaminici, barbiturati, benzodiazepini, inhibitori monoamino-oksidaze, mišićni relaksansi, narkotici ili lekovi protiv bolova na recept, trakvilizatori) . pojačano dejstvo protiv nesanice i snažniji deprimirajući efekti.
  • Kofein i nikotin : ovo su stimulansi koji mogu uticati na efekte zolpidiema.