HERPES GENITALNI



Herpes je jedna od najčešćih virusnih polno prenosivih bolesti. Vrlo je zarazna i često neizlečiva, ali nije smrtonosna i možete da naučite da živite s njom. Obično je zarazan samo ako zaraženoj osobi izbiju mehurići.
Ipak, oboleli mogu da prošire bolest iako nemaju simptome.
Takođe može da se prenese oralnim polnim odnosom ako jedan partner ima ranu izazvanu herpesom na ustima ili polnom organu.
Prvo izbijanje mehura obično je obimno i bolno i može da potraje od pet dana do tri nedelje. Trideset posto osoba koje imaju jedan napad nikada nemaju drugi. Nekoliko sati pre izbijanja mehurića mnoge osobe osete bolove koji se spuštaju niz stražnjicu ili kolenima i svrab u predelu polnog organa.

Simptomi
  • ukočenost, bockanje ili žarenje u polnim organima
  • osećaj peckanja za vreme mokrenja ili polnog odnosa
  • bolno ili učestalo mokrenje
  • vodenasti mehurići 
  • simptomi kao kod gripa
Uzroci

Genitalni herpes je posledica virusa koji napada organizam putem sitnih oštećenja na koži. Pošto simptomi nestanu, virus putuje do dubokih nervnih središta u osnovi kičme blizu stražnjice. Kad se ponovo aktivira, virus izlazi duž nerava i izaziva novo izbijanje mehurića. Čini se da osobe koje su hronično bolesne ili pod teškim stresom imaju najviše napada, a mnoge vrste nadražaja ili stres, uključujući i sunčane opekotine, polni odnos i menstruaciju, mogu ponovo da ga aktiviraju. Napadi takođe mogu ponovo da se pojave kao reakcija na određenu hranu ili lekove.

Lečenje

Za herpes nema leka, ali postoje načini da se smanji neugodnost i ubrza lečenje. Lekar će možda da prepiše aciklovir u obliku pilule koja se oralno ili kreme. Lek može da spreči ponovna pojavljivanja ili da ih smanji čak kod 90 % osoba koje imaju herpes. Trudnicama će propisati drugi lek jer aciklovir može da izazove oštećenje fetusa.
Analgetici poput acetilsalicilne kiseline (aspirin) mogu da smanje bolove, a sredstva za isušivanje mogu da pomognu zarastanje rane.

Alternativni načini lečenja 

Postoje nekoliko stvari koje možete da učinite sami da biste olakšali simptome i sprečili njihovo vraćanje. Na primer, budući da do napada herpesa obično dolazi zbog stresa, bolest dobro reaguje na metode opuštanja. Promene u ishrani i dodatne količine vitamina takođe mogu da pomognu.
Smatra se da ehinacea i beli luk jačaju mehanizme odbrane organizma protiv virusne infekcije.
  • Nanosite na ranice razređen limunov sok, vitamin E ili ulje melaleuke kako bi se osušile.
  • Držite led 10 minuta, a zatim ga uklonite na 5 minuta pa ponovite. Tako ćete ublažiti bolove.
  • Upotrebite cinkovu mast za lečenje rana.
  • Okupajte se u toploj vodi  kojoj ste dodali 3 kašičice soli, zatim se okupajte u hladnoj vodi. Natapajte se oko 15 minuta u svakoj od njih.
Ishrana 

Virusu herpesa potrebna je aminokiselina arginin da bi napredovao, suprotno tome, aminokiselina lizin sprečava njegovo napredovanje. Izbegavajte hranu bogatu argininom kao što je kikiriki, indijski orah i čokolada. Hrana bogata lizinom uključuje govedinu, jagnjetinu, ribu, mleko i sir. Možete takođe da uzimate kapsulu od 500 mg lizina na dan kako biste sprečili bolest. Čim primetite simptome, uzmite 1000 mg svaka 4 sata. Osim navedenog , vitamin E može da ublaži bolove i ubrza zarastanje rana.

Prevencija

Ako zaraženom partneru izbiju mehurići, nemojte da imate polni odnos čak ni ako koristite kondom. Ako zaražena osoba nema simptome, svejedno upotrebite kondom; on ili ona može još da prenese zarazu.