ALOJA


Aloe barbadensis

Aloja, tropska biljka dugih, svetlozelenih listova i visećih purpurno-žutih cvetova sadrži dve lekovite materije. Prva, proziran gel koji se dobija od unutrašnjih listova, primenjen spolja ublažava manje opekotine, iritaciju
alojakože i infekcije. Ako se uzima oralno, gel smanjuje želudačne tegobe kočeći delovanje bradikinina, materije koja izaziva bol.
Takođe se smatra da sadrži magnezijum laktat, efikasan antihistaminik. Nekoliko njegovih sastojaka ublažava zapaljenje. Gel se primenjuje i kao kozmetičko sredstvo i ovlaživač kože, jer sadrži polisaharide koji deluju kao emolijenti koji smiruju, omekšavaju i štite kožu.
Druga lekovita materija koju sadrži aloja je gorkasti žuti sok ispod površine listova, poznat kao lateks,koji pokazuje snažno laksativno dejstvo.

Bolesti:
-poremećaja varenja, gastritisa,
-želudačnih čireva (uzeti gel oralno)
-zatvor (uzeti lateks oralno)
-primeniti gel spolja kod manjih opekotina,
-inficiranih rana, uboda insekata, nadraženosti kože,
-modrica, ovčijih boginja, opekotina od sunca i otrovnog bršljana, akni
-nadraženih očiju
  Preparati leka

         Aloja se može nabaviti kao prašak, tečni ekstrakt, prah u kapsulama, gel u bočicama ili tablete lateksa.
  Kućna primena:
         Ispiranje očiju: razrediti pola kašičice gela u prahu u jednoj šolji vode. Dodati 1 kašičicu borne kiseline da se ubrza oporavak. Preliti rastvor preko filtera za kafu pre nanošenja na oči.
         Kupka: dodati 1-2 šolje gela u toplu kupku za ublažavanje opekotina od sunca ili kožnih oštećenja.


         Kombinacije: uzeti gel aloje sa uljem pšeničnih klica i brašnom od šafranike za ublažavanje modrica.


  Neželjena dejstva ovog leka:
           Blaga: primena aloje može dovesti do alergijskog dermatitisa, crevnih grčeva ili proliva.

  Upozorenje: ne prekoračujte preporučenu dozu alojinog lateksa. Ako se uzima prevelika količina, snažni laksativni sastojci mogu da izazovu crevne grčeve koji dovode do nastanka čira ili nadraženosti creva.
  U trudnoći ili u slučaju gastrointestinalnog oboljenja aloja se može uzimati oralno samo posle savetovanja sa travarom ili lekarom.