Vitamin K - Menadion, Fitonadion


Vitamin K je potreban u malim količinama, ali je neophodan za proizvodnju ključnih belančevina važnih za zgrušavanje krvi, ali i za rad bubrega i metabolizam kostiju.
Vitami K postoji u dva prirodna oblika a za resorpciju mu je potrebna mast iz hrane.

Crevne bakterije proizvode oko polovine količine vitamina K koja je potrebna organizmu, a ostatak dobijamo iz hrane. Namirnice bogate vitaminom K su spanać, kupus, brokoli, listovi repe i drugo lisnato povrće, goveđa džigerica, zeleni čaj, sir i zob. Njegov nedostatak se kod odraslih osoba javlja veoma retko, ali može da se pojavi kod novorođenčadi ukoliko njihove crevne bakterije ne počnu odmah da ga proizvode. Da bi povećala sposobnost zgrušavanja krvi kod novorođenčeta, majka može uzimati dodatn količine pre porođaja, anovorođenčad ga obično dobija posle rođenja.
U drugim slučajevima dodaci nisu ni potrebni ni preporučljivi. Velike doze mogu da budu tokšične ili da izazovu alergijske reakcije, pa se uzimaju samo po preporuci lekara.