Gvožđe


Gvožđe se načazi u hemoglobinu, belančevini u crvenim krvnim zrncima koja prenosi kiseonik iz pluća u tkiva. Ono je i sastavni deo mioglobina, belančevine koja tokom velikih napora snabdeva mišiće dodatnim kiseonikom.
U hrani postoji u dva oblika : fero oblik (gvožđe vezano za hemoglobin),
koji se nalazi crvenom mesu, piletini, plodovima mora i drugim namirnicama životinjskog porekla, i feri oblik (gvožđe vezano za slobodne proteinske nosače) koji se nalazi u tamnozelenom povrću, proizvodima od celovitih žitarica, orasima, sušenom voću i drugoj biljnoj hrani. Fero oblik se lakše resorbuje.
Mnoge namirnice napravljene od brašna obogaćene su gvožđem. Kafa, čaj, namirnice od soje, antacidi i tetraciklin sprečavaju resorpciju gvožđa, kao i velike količine kalcijuma, cinka i mangana.

Nedostatak gvožđa lišava tkiva kiseonika i može da izazove malokrvnost. Upozoravajući znaci su umor, bledilo, vrtoglavica, osetljivost na hladnoću, tromost, razdražljivost, loša koncentracija i ubrzani otkucaji srca.. Pošto gvožđe jača imuni sistem, njegov nedostatak može povećati sklonost infekcijama. Ženama je pre menopauze potrebno više gvožđa, jer menstruacija izaziva njegov gubitak. Trudnice, žene u vreme menstruacije, deca mlađa od dve godine, vegetarijanci, sve osobe sa bolestima praćenim krvarenjem, na primer šuljevima ili želudačnim čirevima koji krvare, treba da unose dodatne količine gvožđa.

Prema lekarskoj preporuci, odrasli mogu da povećaju unos gvožđa pomoću dadataka sa više hranljivih materija. Višak gvožđa sprečava resorpciju fosfora, otežava rad imunog sistema i može da poveća opasnost od raka, ciroze ili srčanog udara. Simptomi trovanja gvožđem su proliv, povraćanje, glavobolja, vrtoglavica, umor, grčevi u želucu i slab puls. U retkim slučajevima teško trovanje može dovesti do kome, otkazivanja srca i smrti. Deci se nikada ne smeju davati dodaci namenjeni odraslima, jer se mogu otrovati. Ako pedijatar preporuči dodatke gvožđa, proverite da li se radi o posebnom proizvodu namenjenom deci.

Preporučena dnevna doza: odrasli 10 mg; žene pre menopauze 15 mg; trudnice 30 mg.