EHINACEA - Prirodni lek za jacanje imuniteta


ehinacea
EHINACEA
Ehinacea je biljka koju su američki indijanci iz jugozapadnih ravnica primenjivali za obloge, sredstva za ispiranje usta i čajeve. Danas je ovo omiljena baštenska biljka, sa grimiznom cvašću, a naraste do metar i po u visinu. Travari su cenili sušeni koren ehinacee zbog širokog spektra delovanja protiv
mnogih virusnih i bakterijskih oboljenja, na primer prehlade, bronhitisa, infekcije uha, grip i zapaljenja mokraćne bešike, jacanja imuniteta.
Laboratorijska istraživanja su pokazala da koren sadrži ehinakozid, sastojak koji bi mogao da ima antibiotičko dejstvo. Smatra se da drugi sastojak ehinacein, koči neke mehanizme koji omogućavaju napad virusa i bakterija na tkiva u organizmu.

Prema laboratorijskim ispitivanjima, ehinacea pomaže belim krvnim zrncima u borbi protiv stranih mikroorganizama. Isto tako može da poveća proizvodnju T ćelija, koje se pridružuju drugim belim krvnim zrncima u borbi protiv izazivača infekcija.
Ehinacea može biti efikasna i kao lokalni lek kod ekcema i drugih kožnih tegoba.

Preparati bez recepta su dostupni u suvom obliku i kao čaj, kapsule i tinktura.
Čaj, kućna priprema - 2 kašičice suvog korena pustiti da provri u šolji vode i kuvati 15 minuta. Pije se tri puta dnevno.

Bolesti

Uzima se oralno kod prehlade, gripa i drugih disajnih oboljenja, mononukleoze, infekcija uha, septikemije (trovanja krvi) i infekcija mokraćne bešike.
Primenjuje se spolja kod plikova, posekotina, opekotina, apscesa, povreda, uboda, osipa, uboda insekata, ekcema i herpesa.

Posebne informacije -Ne uzimati ehinaceu bez prekida duže od nekoliko nedelja. Ne sme se davati deci mlađoj od dve godine.