Psorijaza , simptomi, uzroci i lecenje


Nepredvidljiva, ćudljiva, oku neprijatna psorijaza je jedan od nejnejasnijih i najupornijih kožnih poremećaja. Karakteriše je i do deset puta brže množenje ćelija od normalnog, a tipično se javlja na kolenima, laktovima i koži glave. Kako ćelije iz dubine dopiru do površine kože i propadaju, sama njihova zapremina dovodi do uzdizanja delova kože i nastanka područja prekrivenih belim ljuspama.
Palmarna i planitarna psorijaza, koja zahvata samo šake ili stopala, obično je mnogo bolnija i često se javljaju plikovi i dolazi do vlaženja kože.

Simptomi

  • tamnoružičasti, uzdignuti delovi kože prekriveni belim ljuspama, karakteristično na kozi glave, kolenima, laktovima i gornjem delu tela; blag do umeren svrab
  • udubljivanje, promena boje i zadebljavanje noktiju na rukama i nogama
  • crvena,  ljuspasta ispucala koza dlanova ukazuje na palmarnu psorijazu, dok isti simptomi na tabanima ukazuju na plantarnu psor.

Uzroci

 

Napad psorijaze  mogu pokrenuti razni faktori, od emocionalnog stresa do streptokokne infekcije. Čak 80 % bolesnika sa razbuktalom bolesti pominje nedavnu emocionalnu traumu, kao što je promena posla ili smrt bliske osobe. Mnogi lekari veruju da ovakvi spoljašnji uticaji predstavljaju pokretač naslednog defekta u stvaranje ćelija kože.
Povrede, gojaznost i neki lekovi, kao sredstva protiv bolova, ibuprofen i lek protiv malarije,klorokvin, mogu da pogoršaju ovo oboljenje. Bolest se obično javlja dve do tri nedelje posle neke infekcije, kao što je streptokokno zapaljenje grla. Poznato je da konzumiranje alkohola pogoršava bolest, a isto važi za ishranu bogatu belančevinama i siromašnu vlaknima.

Lečenje

 

Uobičajeno lečenje koje preporučuju mnogi lekari je 10 do 15 minuta potapanja u vrelu kupku, a zatim odmah primena lokalne masti, na primer vazelina, koja pomaže da se zadrži vlažnost kože. Neki lekari preporučuju mast od salicilne kiseline, koja omekšava kožu i podstiče perutanje psorijatičnih ljuspi. Kremovi koji sadrže steroide su efikasni, ali pošto mogu da izazovu štetne nuspojave, oboleli od ove bolesti moraju paziti da ne preteraju sa primenom.

Lečenje kapsicinom, sastojkom paprike takođe može da bude efikasno. Ovaj preparat je dostupan u slobodnoj prodaji kao krema za lečenje pojasnog herpesa, a delovanje se sastoji u sprečavanju proizvodnje hemijske materije koja izaziva upalu. Osim toga sprečava organizam da stvara kapilare u zahvaćenim delovima tela i time zaustavlja abnormalan rast ćelija.. Pošto kapsicin, ako se pogrešno primenjuje, može da opeče i teško ošteti kožu, primenjujte ga samo pod lekarskom kontrolom.

Pokazalo se da je lokalna mast sa kalcitriolom, koji je povezan sa vitaminom D, jednako efikasna kao i hidrokortizonske kreme za lečenje psorijaze, a izaziva manje nuspojava. Masti i šamponi od katrana kamenog uglja mogu da ublaže simptome, ali izgleda da kod mnogih obolelih izazivaju nuspojave - naročito folikulitis, osip nalik na bubuljice koji zahvata folikule dlaka.

Lečenje antralinom je namenjeno samo teškim oblicima oboljenja. Antralinska mast se pažljivo nanosi na zahvaćene područja i odstranjuje nakon 30 do 60 minuta.. Belih ljuspi nebi trebalo da bude, a vidi se nova, zdrava koza. Međutim, ako mast ne primenjujestručna osoba, antralin može da nadraži zdravu delove i napravi mrlje koje se zadržavaju i po nekoliko nedelja.

Lečenje lekovitim biljem

 

Koren čička, maslačka i mahonija navodno pomažu ublažavanje simptoma psorijaze. Jednu kašičicu bilo koje od pomenutih biljaka, osušenih, stavite u šolju vrele vode i pustite da tiho ključa 10 min. Procedite i popijte do tri vrele šolje dnevno. Možete uzimati i do kašiku i po tečnog ekstrakta čička ili maslačka dnevno.

Ulje noćurka može da ublaži svrab koji prati ovu bolest. neki lekari veruju da je jednako efikasno kao i kortikosteroidi, a da ima manje nuspojava, iako bi osobe sa obolelom jetrom ili visokim holesterolom trebalo da je primenjuju samo pod lekarskom kontrolom. Trudnice ne smeju da koriste ovo ulje, jer može da utiče na nivo hormona. Preporučena doza od dve kapsule po 500 mg može biti skupa. Manje skup izbor je ulje lanenih semenki i boražine.

Umesto šampona koji sadrži katran može se koristiti sredstvo za ispiranje kose načinjeno od osušenog ruzmarina i kadulje. Po 30 grama svake biljke prelijte sa pola litra vrele vode i ostavite preko noći. Procedite i koristite svakodnevno za ispiranje kose posle svakog šamponiranja.

Ishrana

 

Riblje ulje bogato eikosapentenoidnom kiselinom (EPA) iz riba kao što su skuša, sleđ i losos može pomoći ublažavanje upale i svraba. Pošto bi dovoljno EPA dobili jedući po kilogram ribe dnevno, pokušajte da četiri puta na dan uzimate po kapsulu od 1000 mg ribljeg ulja koje sadrži EPA ili jednu kašičicu ulja od bakalara dnevno, koje je bogato vitaminom A.