Šafran - Crocus sativus


Šafran
Šafran
Šafran je jedna od najskupljih biljaka, jer se ne koriste listovi ni ljubičaste latice, već tri nežna narandžasta vrha tučka koji se nalaze unutar ovog cveta. Aktivna materija krocetin, je sastojak žiga. Da bi se proizvelo 25 g šafrana potrebno je ubrati skoro 5000 cvetova. Čak i kad bi neko imao toliko snage, ne bi trebalo da se sam upušta u skupljanje šafrana jer postoji mogućnost da ubere pogrešnu vrstu.

Travari propisuju šafran prvenstveno uz konvencionalno lečenje visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti. Laboratorijska ispitivanja su pokazala da injekcije krocetina mogu da snize nivo holesterola kod životinja. Neki travari smatraju da šafran može da poveća količinu kiseonika u krvi. Kiseonik bi time mogao da uspori stvaranje i taloženje plaka koji začepljuje arterije. Takođe se smatra da krocetin stimuliše matericu  i proces varenja, pa stručnjaci propisuju šafran i za poboljšanje varenja i za podsticanje menstruacije.

Uzima se oralno kod:
  • visokog holesterola
  • visokog krvnog pritiska
  • arteroskleroze
  • lošeg varenja
  • kašnjenja menstruacije.

Šafran se može nabaviti bez recepta kao sušeni prah i sušeni žigovi.
Priprema čaja - ostaviti 12-15 žigova u jednoj šolji ključale vode 10 minuta. Piti jednu šolju dnevno.

Neželjena dejstva se ne očekuju. U velikim količinama je izrazito otrovan. Uzimati samo preporučene doze i to uz savetovanje sa stručnjakom. Ne treba davati šafran deci mlađoj od dve godine. Veća deca i osobe starije od 65 godina treba da počnu od slabijih preparata i postepeno da povećaju dozu na propisanu.