KALCIJUM


Kalcijum, najzastupljeniji mineral u našem organizmu. Kalcijum je neophodan za rast i zdravlje kostiju i zuba. Omogućava kontrakciju mišića, uključujući i srce, neophodan je za zgrušavanje krvi, prenos nervnih impulsa i zdravlje vezivnog tkiva.
Kalcijum održava normalan nivo krvnog pritiska i smanjuje opasnost od srčanih oboljenja. Kad se uzima sa vitaminom D može da smanji opasnost od raka debelog creva. Isto tako sprečava rahitis kod dece i osteoporozu kod odraslih.

Dobri izvori kalcijuma su mlečni proizvodi, tamno-zeleno lisnato povrće, sardele, losos i bademi. Količine kalcijuma potrebne organizmu su različite i zavise od individualnih potreba pojedinca. Višak kalcijuma može da izazove zatvor i taloženje kalcijuma u mekom tkivu, što dovodi do oštećenja srca, jetre i bubrega. Za potpunu resorpciju potrebna je dovoljna količina vitamina D i hlorovodonične kiseline u želucu, kao i uravnoteženi odnos drugih minerala, na primer magnezijuma i fosfora. Nedovoljno kretanje i konzumiranje prevelikih količina alkohola, prehrambenih vlakana i masti može da deluje na resorpciju kalcijuma. Previše belančevina i kofeina podstiče da se kalcijum izlučuje urinom.

Dodaci kalcijuma su dostupni u mnogim oblicima, ali u telu se najbolje resorbuje kalcijum citrat-malat.
 Preporučena dnevna doza za odrasle je 800mg, a za trudnice i mlade 1200mg.