SLEPO CREVO - APENDICITIS, UPALA SLEPOG CREVAApendicitis je upala slepog creva, ogranka creva dužine oko 9 cm koji se proteže iz debelog creva. Slepo crevo sadrži limfoidno tkivo i može da stvara antitela. Ipak njegova funkcija u organizmu nije pouzdano utvrđena. Jedinu stvar znamo sasvim sigurno : bez njega se može živeti bez ikakvih primetnih posledica.

Upala slepog creva je medicinski hitan slučaj koji zahteva trenutnu operaciju kako bi se ono izvadilo.

Ako se ne odstrani može prsnuti ili perforirati i proširiti infekciju u trbušnu duplju. To može dovesti do zapaljenja trbušne maramice (peronitisa), teške infekcije sluzokože trbušne duplje koja može biti smrtonosna ako se hitno ne leči jakim antibioticima.

Do upale dolazi kada se slepo crevo zapuši - često stolicom, stranim telom ili rakom. Začepljenje može biti i posledica infekcije : kao i kod drugih limfnih tkiva javlja se otok usled reakcije na bilo kakvu infekciju u organizmu. Kako se širi njegov otvor se postepeno zatvara.

Ukoliko se jave simptomi nemojte ništa jesti , piti i ne uzimajte lekove protiv bolova, što je veoma važno i javite se sto pre lekaru.

Simptomi upale slepog creva

  • tup bol u blizini pupka ili gornjeg dela stomaka, koji postaje oštar kako se širi prema donjem desnom delu stomaka - to je obično prvi znak.
  • gubitak apetita
  • mučnina i/ili povraćanje ubrzo pošto počnu bolovi
  • temperatura od 37,5 do 39,5 ˙C
  • zatvor ili proliv sa gasovima
  •  kod skoro polovine slučajeva moguć tup ili oštar bol bilo gde u predelu gornjeg ili donjeg dela trbuha, leđa ili zadnjeg creva
  • bolno mokrenje
Laparoskopija je uobičajen operativni zavat kojim se slepo crevo odstranjuje i ima velike prednosti u odnosu na klasičnu staru apendektomiju. Brži oporavak posle operacije, manji rez i bolovi a samim tim i bržem povratku svako dnevnim aktivnostima.