Kalijum


Kalijum je po zastupljenosti treći mineral u organizmu, posle kalcijuma i fosfora. Zajedno sa natrijumom i hlorom deluje na održavanje raspodele tečnosti i pH ravnotežu,
povećava prenos nervnih impulsa i kontrakciju mišića. Osim toga, upravlja srčanim otkucajima i krvnim pritiskom. Kalijum je potreban za sintezu belančevina, metabolizam ugljenih hidrata i izlučivanje insulina iz pankreasa.

Istraživanja pokazuju da osobe koje redovno jedu hranu bogatu kalijumom ređe obolevaju od arteroskleroze, bolesti srca i visokog krvnog pritiska ili ređe umiru od moždanod udara.
Izvori kalijuma u ishrani su nemasno meso, sirovo voće i povrće, posebno agrumi, banane i avokado, kao i krompir.

Mali nedostatak kalijuma ne izaziva nikakve simptome, ali može da poveća opasnost od visokog krvnog pritiska ili pogorša bolesti srca. Veći nedostatak može da izazove mučninu, povraćanje, proliv, grčenje ili slabost mišića, slabe reflekse, lošu koncentraciju, srčanu aritmiju i, u retkim slučajevima, smrt usled prestanka rada srca. Akutno trovanje kalijumom može imati slične posledice, uključujući i zastoj srca. Ipak akutno trovanje je retko povezano sa ishranom i obično se javlja kod prestanka rada bubrega..