ANGELIKA KOREN


Angelica pubescens

Kineska medicina propisuje angeliku za ublažavanje bolova. Smatra se da koren ove biljke ublažava bol i ukočenost zglobova i mišića,naročito u donjoj polovini tela.To su simptomi koje kineska medicina pripisuje stanjima povezanim sa hladnim,vlažnim vremenom.
angelikaPrema učenju kineske tradicionalne medicine.ova aromatična biljka debelog i sjajnog koren je svrstana kao oštra,gorka i topla.


Bolesti:
   Ovaj lek uzimati oralno kod
  • akutnih i hroničnih bolova u donjem delu
    leđa i nogu koje su osetljive na hladno i vlažno vreme
  • blage glavobolje i zubobolje koje prate promenu vremena

Preparati leka:  Biljka je dostupna na veliko u kineskim apotekama,azijskim prodavnicama hrane i prodavnicama zdrave hrane.
Kombinacije sa drugim lekovima:  smesa sa kineskim divljim đumbirom i korenim lincure propisuje se kod bolova i ukočenosti vrata,leđa i nogu.Kad se kombinuje sa stabljikom efedre,primenjuje se kod bolova u telu uz prehladu i grip, ako se bolesnik ne znoji.Ova biljka takođe se meša sa korenom raskovnika za lečenje ukočenosti nogu.
Koren angelike se povezuje sa korenom notopterigijuma,koji se smatra pogodnijim za lečenje bolova u gornjem delu leđa i ramenima.Kineski travari često primenjuju ove dve biljke zajedno.Na primer, lek za glavobolju pravi se kombinacijom korena angelike i notopterigijuma,korena miloduha (Ligusticum chuanxiong) i plodom konopljike. Za informacije o dozama obratite se stručnjaku za kinesku medicinu.

Neželjena dejstva kod uzimanja ovog leka se ne očekuju.

Upozorenje: ne uzimajte koren angelike ako su izraženi znakovi vrućine prema kineskoj medicini (povišena
temperatura, groznica, glavobolja, žeđ, znojenje i ubrzan puls)
Laboratorijski eksperimenti su pokazali da angelika ublažava bol kod miševa.
U laboratorijskim ispitivanjima pokazalo se da ova biljka usporava rast bakterija.