MENOPAUZA



Negde u periodu između 40 i 55 godina zaliha jajnih ćelija se kod većine žena iscrpi, a jajnici više ne staraju onolike količine estrogena ( primarnog ženskog hormona ) kolike su potrebne za nastavljanje menstrualnog ciklusa. U periodu od nekoliko godina razmak između menstruacija postaje duži.
Konačno, ovulacija prestaje, menstruacija sasvim nestaje, a trudnoća više nije moguća. To je menopauza, prirodni završetak ženinih reproduktivnih godina.
Ostali simptomi menopauze mogu ukljucivati talase vrucine, koji se pretezno osećaju u gornjem delu tela, sušenje i stanjivanje zida vagine, zbog čega snošaji mogu da budu bolni, amogu da se jave i različite emocionalne komplikacije.
Starije žene i žene koje su rodile mnogo dece mogu da izgube snagu mišića u predelu karlice koji drže matericu i grlić materice na mestu. Ove tegobe se obično ubrajaju u blaže, ali lečenje može da bude neophodno ako simptomi uzrokuju preteranu nelagodu.

Opasnost od osteoporoze je velika u menopauzi, jer sve manje količine estrogena ubrzavaju trošenje kalcijuma u kostima.

Simptomi
  • Nastupi vrućine, iznenadno crvenilo ili vrućina u licu, vratu i gornjem delu leđa, koji mogu da izazovu znojenje. Napadi vrućineobično traju nekoliko minuta.
  • Noćno znojenje, koje može da prekida san i prouzrokuje nesanicu.
  • Bol tokom polnog odnosa, izazvan stanjivanjem sluzokože vagine i gubitkom vlažnosti.
  • Povećana nervoza, teskoba i razdražljivost.
  • Učestalija potreba za mokrenjem, naročito noću.
Lečenje

Konvencionalna medicina, isto kao i alternativni načini  tegobe menopauze leče nadoknađivanjem ženskog hormona koji organizam više ne proizvodi u dovoljnoj količini. U konvencionalnoj medicini primenjuje se dopunsko hormonsko lečenje, iako je ono delom protivrečno zbog nuspojava koje ga uvek prate. Zbog toga s lekarom treba pažljivo razmotriti opasnosti i dobrobiti ovakvog lečenja.
Dopunskim hormonskim lečenjem u organizam se unose dodatne količine estrogena i progestagena, obično na usta ili u obliku flastera. Većina bolesnica uzima ovu kombinaciju jer sam estrogen može da izazove teške nuspojave kao što je rak sluzokože i rak materice.
Progestagen može da izazove nuspojave kao što su nepravilno krvarenj, glavobolje, nadutost i oticanje i bolovi u grudima.

Neke kineske biljke, uključujući kinesku angeliku i azijski ženšen, sadrže vrstu estrogena poznatu kao fitoestrogen. Može da se nađe u raznim biljkama i hrani. Ekstrakti i čajevi od vučijeg korena mogu da obezbede njegove korisne količine. Važni su precizni odnosi, jer su neke doze otrovne. Posavetujte se sa stručnjakom.
Kombinacije srčenice, konopljike, divljeg jama i drugih biljaka, mogu da smanje ubrzano kucanje srca koje.
prati napade vrućine.

Ishrana

U ishranu uvrstite soju, orahe, semenke, anis, celer, peršun i laneno ulje. Povećajte unos kalcijuma i počnite da vežbate pod opterećenjem kako biste izbegli osteoporozu i očuvali zdravlje. Za ublažavanje napada vrućine i smanjivanje opasnosti od bolesti srca i krvnih sudova, uzimajte 400 do 800 MJ vitamina E na dan.