NEVEN



Terapijska primena nevena potiče iz starog egipta, odakle se proširila u evropu. Postoje različiti oblici biljke, od kojih je najčešći obični. Medicinski zanimljivi njegovi delovi su cvetovi. Zbog svog prirodnog antiseptičkog i protivupalnog dejstva je jedna od najboljih biljaka za lečenje rana, kožnih abrazija i infekcija.
neven
Neven - Calendula officinalis
Kod oralne primene pomaže i u ublažavanju simptoma lošeg varenja i drugih tegoba sa varenjem. Izgleda da njegova lekovita moć potiče iz sastojaka poznatih kao terpeni. Jedan od njih, kalendulozid B, poznat kao sedativ i lekovito deluje na ulkuse.

Bolesti
Uzeti oralno kod :
  • lošeg varenja, želudačnih i duodenalnih ulkusa, tegoba sa žučnom kesom, 
  • nepravilnih i bolnih menstruacija
Primeniti spolja kod :
  • posekotina, povreda, rana, opekotina
  • kožnog osipa, ovčijih boginja i drugih eruptivnih kožnih poremećaja
  • osipa od pelena
  • atletskog stopala i drugih gljivičnih infekcija.
Preparati

Bez recepta
Neven je dostupan u nekoliko oblika za unutrašnju i spoljašnju primenu. Može se naći u obliku losiona, masti, ulja, tinktura i svežih ili sušenih listova i cvetova.

Kućna primena
Utrljati losion, mast ili ulje na povrede, osipe i infekcije, prema potrebi.

Topli oblog : usitniti listove i staviti direktno na manje opekotine ili kraste.

Čaj : potopiti 30 grama sušene biljke u pola litre vrele vode. Kod akutnih unutrašnjih simptoma piti dva do četiri puta dnevno sve dok se simptomi ne ublaže.

Kombinacije : smeša korena belog sleza, zdravca i nevena može da pomogne kod tegoba sa varenjem. Često se meša i sa brestom i primenjuje za ublažavanje kožnih zapaljenja i povreda.

Od cvetova ove biljke se može napraviti ulje za spoljašnju primenu i smirivanje bola u uhu i drugih infekcija.