Selen


Selen je antioksidans i štiti ćelije i tkiva od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Pošto njegovo antioksidantno delovanje dopunjava dejstvo vitamina E ,
obično se kaže da se selen i vitamin E uzajamno potenciraju ili jačaju. Takođe jača delovanje imunog sistema i neutrališe neke toksične materije kao što su kadmijum, živa i arsen koje možemo udahnuti ili uneti hranom u organizam.

Iako je njegova prava terapijska vrednost još nepoznata, odgovarajuće količine selena mogu pomoći u borbi protiv artritisa, prevenciji srčanih oboljenja i raka.

Cele žitarice, špargle, beli luk, jaja i gljive su dobri izvori selena, isto kao i nemasno meso i plodovi mora. Za dobro zdravlje potrebna je veoma mala količina, tako da većina ljudi dobija potrebne količine samo iz hrane. Dodaci  koji ga sadrže u velikim količinama, kao što su selen citrat i selen pikolinat mogu se uzimati samo ukoliko ih je lekar propisao.

U izrazito velikim količinama može biti otrovan i tada izaziva opadanje kose, tegobe sa noktima, ubrzano krvarenje zuba, oticanje prstiju i druge simptome. Neki dodaci sa više hranjivih materija sadrže i selen, ali uvek u malim i bezopasnim količinama.

Preporučena dnevna doza : muškarci 70 mikrograma; žene 55 mikrograma; trudnice 65 mikrigrama.