Kurje oci i kalusi - lecenje


Kurje oči se uopšte javljaju na nožnim prstima i stopalu, dok kalusi ili zadebljanja kože mogu da se razviju na rukama, stopalima ili na drugim mestima gde se ponavlja trenje. Neke se kurje oči i zadebljanja na stopalima razviju zbog nepravilnih pokreta pri hodu, ali većina ih se javlja kao posledica nošenja neodgovarajuće obuće.
Najčešći uzroci su cipele s visokom potpeticom, pritiskaju prste i čine žene četiri puta podložnijima tegobama sa stopalima od muškaraca.

Ako se kod vašeg deteta javi zadebljanje kože koje ne ukazuje ni na kakav jasan uzrok, verovatno se radi o naslednom kalusu. Stopala su veći deo vremena zatvorena u vlažnom okruženju idealnom za množenje bakterija; stafilokokne infekcije mogu da se razviju kad bakterije uđu u kurje oči kroz oštećenja na koži. Izazivaju iscedak tečnosti ili gnoja iz inficiranog kurjeg oka.

Da biste ustanovili da li je tvrdi komadić kože kalus ili bradavica, lekar će ostrugati malo kože s problematičnog područja. Bradavice krvare, dok zadebljanja samo otkrivaju još slojeva mrtve kože. Razliku je korisno znati jer su bradavice virusne i odolevaju lečenju, dok većina kalusa (osim onih naslednih) može lako da se izleči.

Lečenje

Većina kurjih očiju i zadebljanja postepeno nestaju kad se ukloni trenje ili pritisak. Većina stručnjaka odvraća pacijente od upotrebe sredstava za lečenje na bazi salicilne kiseline koja mogu da se nabave bez lekarskog recepta, jer ako se nepravilno upotrebljavaju, flasteri za kurje oči mogu da unište zdravo tkivo oko problematičnog mesta. Pomoću pravilno postavljenih moleskinskih jastučića (jastučića napravljenih od posebne jake pamučne tkanine) može da se ublaži pritisak na kurje oko. Oralni antibiotici uopšte čiste infekcije, ali katkad mora da se napravi rez da bi istekao gnoj. Podignite stopala i izložite ih svežem vazduhu kad god je moguće.

Hidrokortizonskim kremama može da se olakša odstranjivanje ispucalih kalusa. Nanesite kremu i prekrijte taj predeo plastičnom kesicom ili čarapom preko noći. Ujutro istrljajte zadebljanje grubim peškirom ili četkom. Upotreba kamena (plavučca) za struganje mrtve kože kalusa posle tuširanja i zatim nanošenje kreme na bazi ureje takođe može da bude delotvorno.

Neki praktičari alternativne medicine rade na ispravljanju telesne neravnoteže pri stajanju i hodanju. Među tehnike rada na telu koje bi mogle da pomognu, ubrajaju se metode Rolfing, Aston-peterning (Aston-Patterning) i Feldenkrajs.

Lečenje lekovitim biljem

Nanesite mast od  nevena (Calendula officinalis) dva do tri puta na dan na kurje oči ili kaluse da biste smekšali tkivo i sprečili upalu. Aloja krema je isto tako dobra za umirivanje i obnavljanje kože.