ŠITAKE - SHIITAKE


ŠITAKE - SHIITAKE
ŠITAKE - SHIITAKE
Šitake je ukusna gljiva mesnog ukusa koja raste na deblima srušenog drveća i  već je dugo glavni sastojak kineske kuhinje. I u Kini i u Japanu se primenjuje vekovima kao sredstvo za snižavanje holesterola u krvi. Šitake su bogate belančevinama, vitaminima B1, B2, B13, nijacinom i pantotenskom kiselinom. Šitake sadrži kortinelin, jako antibakterijsko sredstvo koje ubija mnoge mikrobe, izazivače bolesti. Sulfidni sastojak gljive takođe ima antimikrobna svojstva.

Ove gljive sadrže polisaharidni kompleks lentinan, za kojeg su istraživanja pokazala da je efikasan za stimulaciju imunog sistema. Herbalisti smatraju da bi se ovo hemijsko jedinjenje moglo pokazati korisnim kod smanjivanja tumorskog tkiva. Ova nada se zasniva na činjenici da je lentinan u nekoliko istraživanja na životinjama usporio rast zloćudnih tumora. Neželjena dejstva se ne očekuju.

Šitake se uzima oralno kod visokog holesterola u krvi, poremećaja sa oslabljenim imunitetom, hroničnog umora i eventualno kod nekih oblika karcinoma samo po lekarskoj preporuci.

Šitake je dostupna bez recepta u sušenom obliku i kao kapsule u prodavnicama zdrave hrane.

Priprema čaja - preliti šaku suvih gljiva ključalom vodom i ostaviti 10-30 minuta- Procediti i piti čaj. Mogu se koristiti i za kuvanje.