REUMATOIDNI ARTRITIS - REUMA


Reumatoidni artritis, katkad nazvan i reumatizam (reuma) ili sinovitis, obično pogađa ljude starije od 40 godina, ito žene dva do tri puta češće nego muškarce. Može da se javi i kod dece, naročito devojčica između 2 i 5 godina. Karakteriše ga upala i bolovi u šakama, naročito zglobovima prstiju, kao i u rukama, nogama, stopalima i opšti umor i nesanica.
Reuma može da izazove i oštećenje i drugih delova tela, uključujući srce, pluća, oči, živce i mišiće. Nelagodnost reumatskog artritisa može da se razvija nedeljama ili mesecima i obično je najjača posle buđenja.

Reuma kod starijih ljudi može da izazove kvrgavost i izobličenje šaka i stopala kako mišići slabe, tetive se skupljaju, a krajevi kostiju postaju neprirodno povećani.
Uzrok reumatoidnog artritisa nije još u potpunosti shvaćen. Neki istraživači misle da se možda radi o nekom obliku autoimunog poremećaja. Druga teorija daje da se nasluti da se radi o imunološkoj reakciji na virusnu infekciju negde u organizmu

Iako nema potpunog izlečenja, lečenjem započetim odmah posle pojave poremećaja ublažavaju se simptomi kod većine ljudi. Mogu da potraju pet godina ili više, posle čega se obično stabilizuju ili slabe. Ranim lečenjem verovatnoća trajne invalidnosti se smanjuje kod svih, osim 5 do 10 % pacijenata.

Vrste artritisa
  • Reumatoidni artritis
  • Dečiji (juvenilni)
  • Infektivni
  • Osteoartritis
Simptomi
Bolno naticanje, upala i ukočenost u rukama, nogama, ručnim zglobovima ili prstima ruku na istim zglobovima s obe strane tela, naročito posle buđenja.

Lečenje reume
Ponekad artritično oštećenje može da se uspori ili zaustavi, ali u većini slučajeva oštećenje se povećava dok bolest napreduje, bez obzira na to da li se upotrebljavaju lekovi ili drugi oblici lečenja da bi se ublažili simptomi. kao što može da se pretpostavi, trajanje i jačina trenutnog bola i neugodnosti zavise od vrste i težine oboljenja. Proces može da potraje nekoliko dana u slučaju manjih problema sa zglobovima kod inače zdravih odraslih osoba, dok kod ostalih može potrajati mesecima ili godinama.

U slučaju lokalizovanog bola, ukočenosti, uobičajeno lečenje u tri faze sastoji se od leka za ublažavanje bolova i upale, mirovanja kako bi se ozleđenim tkivima omogućilo da se sama zaleče i vežbanja da bi se obnovila pokretljivost i snaga.

U blagim slučajevima lekar će vam verovatno prepisati acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) ili neki drugi nesteroidni lek protiv zapaljenja kao sto je Ibuprofen. Pogledaj nesteroidni lekovi protiv zapaljenja.
Lekari mogu da kombinuju ove lekove sa režimom zagrevanja, mirovanja i vežbanja, fizikalne terapije i fizičkih pomagala kao što su štapovi ili druge naprave za hodanje.
Kod uznapredovalih slučajeva, možda će da vam preporuči injekcije kortikosteroida da bi ublažio bolove i ukočenost u zahvaćenim zglobovima.
Ne uzimajte lekove bez saveta lekara.