CINK


Cink je mineral koji učestvuje u sintezi DNK i RNK, genetskog materijala koji upravlja rastom, deobom i aktivnošću ćelija. U mnogobrojnim belančevinama, enzimima, hormonima i materijama sličnim hormonima - prostaglandinima, cink učestvuje u brojnim fizičkim procesima, uključujući rast i razvoj kostiju, ćelijsko disanje, metabolizam energije, zarastanje rana, sposobnost jetre da ukloni iz organizma otrovne materije kao što je alkohol, utiče na aktivnost imunog sistema i reguliše srčani ritam i krvni pritisak.

Odgovarajući unos cinka pojačava čulo ukusa, unapređuje zdravlje kože i kose, jača reproduktivni sistem i može da poboljša kratkotrajno pamćenje i koncentraciju. Kao sredstvo ptoriv upale, cink se ponekad primenjuje zalečenje akni, reumatskog artritisa i prostatitisa. Unosom dovoljnih dovoljnih količina cinka jača se otpornost na infekcije, naročito kod starijih osoba, i ubrzava zarastanje rana.

Cink je najlakše dobiti iz nemasnog mesa i plodova mora, a nalazi se i u jajima, soji, kikirikiju, pšeničnim klicama, siru, ostrigama i drugoj hrani. Mala deca, trudnice, vegetarijanci i starije osobe najčešće ne unose cink dovoljno putem hrane. Prvi upozoravajući znak najčešće je gubitak čula ukusa. Ostali simptomi su opadanje ili gubitak sjaja kose, bele mrlje na noktima, dermatitis, gubitak apetita, umor, sporo zarastanje rana. Kod dece nedostatak cinka može da izazove zaostajanje u rastu i polnom razvoju dečaka. S druge strane svakodnevno unošenje velikih količina cinka može da oslabi imuni sistem i izazove mučninu, glavobolje, povraćanje, manjak vode u organizmu, bolove u želucu, lošu koordinaciju mišića, umor i prestanak rada bubrega.

Stručnjaci preporučuju povećanje nivoa cinka većim konzumiranjem hrane bogate cinkom ili uzimanjem dodataka sa više hranjivih materija, na primer cink celata, cink pikolinata ili cink aspartata. To su tri oblika koji se najlakše resorbuju. Ako cink uzimate duže od tri do šest meseci zbog lečenja hroničnih bolesti, veoma je važno da se posavetujete sa nutricionistom kako bi se izbegao neuravnoteženi odnos minerala.