NATRIJUM


Sve telesne tečnosti, uključujući krv, suze i znoj, sadrže natrijum. Zajedno sa kalijumom i hlorom, natrijum održava raspodelu tečnosti i pH ravnotežu, a sa kalijumom pomaže kontrolu kontrakcije mišića i rada nerava.

Kod nas najveći deo natrijuma potiče iz kuhinjske soli. Među drugim izvorima su prerađena hrana, bezalkoholna pića, školjke, začini, razne grickalice, dodasi hrani i laksativi. Većina ljudi konzumira previše natrijuma. Jedna kašičica soli sadrži 2000 mg natrijuma, što je četiri puta više od minimalne dnevne doze. Prosečna dnevna potrošnja natrijuma u razvijenim zemljama kreće se od 3000 do 7000 mg.

Održavanje unosa natrijuma u razumnim granicama presudno je za dugoročno očuvanje zdravlja. U slučajevima kad je njegov nivo stalno povišen, telo gubi kalijum i zadržava vodu pa zbog toga dolazi do povišenja krvnog pritiska. Ishrana siromašna natrijumom može da snizi visok krvni pritisak i nadoknadi manjak kalijuma. Preterana primena takve ishrane može da dovede do privremenog nedostatka natrijuma, što izaziva mučninu, manjak vode u organizmu, mišićne grčeve i druge simptome karakteristične za toplotni udar. Nekoliko čaša vode sa prstohvatom soli nadoknadiće natrijum i ublažiće simptome.