Zdrava dijeta - Kako zdravo smršaviti


U cilju stvaranja plana zdrave dijete, da bi smršavili zdravo, potrebno je da znamo sve od čega se sastoji hrana koju jedemo. Najvažniji sastojci hrane koju konzumiramo se ugljeni hidrati, proteini, vitamini, minerali, masti i voda. Da bi se zdravo hranili i smršavili zdravo ovi sastojci se moraju konzumirati u određenim razmerama. Evo kako to raditi.
Jesti manje ugljene hidrate, masnoću i šećer. Da bi izgubili na težini prvo što treba je smanjiti unos hrane koja sadrži ove sastojke, jer sadrže mnogo kalorija koje ako se ne sagore ostaju u telu u vidu masnih naslaga. Zato manjim unosom kalorija, organizam je prinuđen da troši zalihe energije koje se već nalaze u telu u vidu masti, što dovodi do njihovog sagorevanja i naravno gubitka težine i vitkije linije. Zbog toga je i fizička aktivnost veoma bitna za zdravlje.

Jesti više proteina. Proteini su osnovni gradivni elementi u organizmu. Pomažu u izgrađivanju i oporavku mišića u našem telu. Mnogi ne znaju da proteini određuju stepen metabolizma u našem telu. Stoga, da bi ubrzali metabolizam i gubitak masti, preporučljivo je unositi oko 200 grama hrane bogate proteinima.

Jesti zrnaste žitarice. Našem telu je neophodna količina energije, koju bi trebalo obezbediti iz oko 200 grama zrnastih žitarica. Pored energije, one sadrže dosta vlakana, vitamina b i nekih sastojaka neophodnih za odbranu organizma od nekih bolesti.

Jesti voće i povrće. Uključivanje voća i povrća u dijetu je apsolutno neophodno. I voće i povrće je bogat izvor vlakana i vitamina.
Konzumirati mleko. Čaša mleka ujutro i uveče držaće vas zdravim. Mleko sadrži kalcijum i proteine koji su esencijalni za telo.

Nemojte jesti hranu bogatu zasićenim mastima i slatkiše. Zasićene masti se sakupljaju na zidovima arterija, što može dovesti do njihovog blokiranja i srčanog udara. Za razliku od njih, nezasićene masti mogu se jesti.
Slatkiši sadrže mnogo kalorija, čiji višak usled nesagorevanja stvara masne naslage u telu. Piti dosta tečnosti.


U narednim postovima biće reči o ovim sastojcima pojedinačno i hrani koja ih sadrži.