ANTIKONVULZIVI - LEKOVI ZA SUZBIJANJE GRČEVA



ETOSUKSIMID, FENITOIN, KARBAMAZEPIN, VALPROIČNA KISELINA

 Grupa antikonvulzivniih lekova sastoji se od preparata koji se primenjuju u lečenju epilepsije. Iako tačan mehanizam delovanja ovih lekova nije poznat, izgleda da antikonvulzivi sprečavaju naglo širenje suvišnih ili abnormalnih električnih impulsa u mozgu i tako ograničavaju ili sprečavaju epileptične konvulzije.
Antikonvulzivi ne dovode do izlečenja, ali mogu da smanje mogućnost od moždanog oštećenja izazvanog konvulzijama.
Uglavnom se propisuju, bilo pojedinačno bilo u kombinaciji, za kontrolu sprcifičnih tipova epileptičnih konvulzija. pošto je svaki slučaj epilepsije jedinstven i svi antikonvulzivi imaju toksično dejstvo ako se uzimaju u većim dozama, obično je potreban period pokušaja i greške da bi se odredio prikladan lek i doza. Više informacija potražite u opisu pojedinih generičkih lekova. Takođe vidi Benzodiazepini, naročito Klonazepam i Diazepam.

Posebne informacije
Moguća neželjena dejstva obuhvataju kožne osipe, glavobolju, mučninu, sanjivost, smetenost i nesigurnost. Treba izbegavati vožnju i opasne aktivnosti. Može biti preporučeno nošenje narukvice ili identifikacione kartice sa navedenim antikonvulzivnim lekom koji se uzima.