Tinktura


Za pripremu tinkture koristi se alkohol (najmanje60%, npr. votka) kako bi se dobio ekstrakt veće koncentracije od čaja ili dekokcije. Recepti nisu jedinstveni u pogledu razmere biljke i alkohola, kao ni vremena pripreme, ali uobičajena razmera je 120 grama mlevene ili usitnjene sušene biljke na dvije šolje alkohola.
Alkohol mora potpuno da prekrije biljku, pa možete upotrebiti i više alkohola. Ako koristite sveže bilje, udvostručite količinu biljke i alkohola. Stavite biljku u neprozirnu teglu ili bocu koja može čvrsto da se zatvori, prelijte je alkoholom. poklopite i stavite na toplo mesto (oko 25 °C), ali izbegavajte direktnu sunčevu svetlost. Posle dve nedelje prespite tečnost u drugu neprozirnu teglu ili tamnu bocu i ostavite na hladnom mestu. Ne izlažite je direktnoj sunčevoj svetlosti, jer će izgubiti snagu.

Uobičajena doza iznosi 10-30 kapi, koje se uzimaju bez dodataka ili se mešaju sa vodom ili sirupom, dva do četiri puta dnevno.
Pošto sadrže alkohol tinkture se mogu čuvati najmanje dve godine. Međutim, ako se pripremaju sa svežim biljem, trajnost im je mnogo kraća. Tinkture su osnovni sastojak mnogih preparata, kao što su biljni oblozi i masti, a mogu se stavljati i u kupku.

Rum, džin, konjak i domaća rakija su takođe dobri rastvarači. Za pripremu tinkture nikad ne koristite metil-alkohol, alkohol za čišćenje ili industrijski al. jer su veoma otrovni. Trudnice, deca, dijabetičari i osobe koje moraju da izbegavaju alkohol mogu koristiti tinkture pripremljene sa jabukovim sirćetom ili glicerinom